Steps to fix zmdailyreport where mutliple MTAs are present

Revision as of 06:37, 17 August 2017 by Nbhagwat (talk | contribs) (Created page with "=== <h1>Steps_to_fix_zmdailyreport_where_mutliple_MTAs_are_present</h1> === <hr> <br> <h2>Problem:-</h2> "zmdailyreport" does not support SMTP fail-over. OR "zmdailyrepo...")

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Steps_to_fix_zmdailyreport_where_mutliple_MTAs_are_present



Problem:-

"zmdailyreport" does not support SMTP fail-over. OR "zmdailyreport" sometimes not working if more than one MTAs are present in ZCS environment.


Solution:-

If multiple MTAs configured with ZCS setup then some time smtp hosts are not loading with the dailyreport script. We found a workaround for this issue, where we need to define a single smtphost name in script instead of variable.

Workaround 1:- To do this edit "/opt/zimbra/libexec/zmdailyreport" from ROOT user, and make following changes.


Before Changes:-

===================================================================================================
  $ENV{MAILADDRESS} = $from_address;
       my $mailer = Mail::Mailer->new( "smtp", Server => $smtphost, Port => $smtpport );
       $mailer->open(
===================================================================================================


After Changes:-

===================================================================================================
  $ENV{MAILADDRESS} = $from_address;
       my $mailer = Mail::Mailer->new( "smtp", Server => "zimbra-smtp1.example.com", Port => $smtpport );
       $mailer->open(
===================================================================================================



Workaround 2:- Edit "/opt/zimbra/libexec/zmdailyreport" and comment "smtphost" entry and define direct SMTP server like below example.

===================================================================================================
#my $smtphost     = getLdapConfigValue("zimbraSmtpHostname") || "localhost";
my $smtphost     = " zimbra-smtp1.example.com ";  
===================================================================================================

Here are two bugs reported for this issue:-

https://bugzilla.zimbra.com/show_bug.cgi?id=85161
https://bugzilla.zimbra.com/show_bug.cgi?id=97024
Jump to: navigation, search